W zdrowej odpowiednio zbilansowanej diecie dorosłego człowieka nie ma miejsca na niedobory, szczególnie w przypadku makroelementów. Ten, o którym mowa znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak kakao, banany, awokado, pomidory, brokuły, natka pietruszki, wołowina, orzechy włoskie, suszone morele czy choćby ziemniaki. Co, jednak jeśli brakuje go w naszym organizmie? Wówczas możemy to bardzo boleśnie odczuć.Niedobór potasu zdarza się relatywnie rzadko, najczęściej na skutek biegunek czy odwodnienia. Nieregularne bicie serca może być sygnałem, że poziom potasu jest bardzo niski. Niedobór potasu łatwo pomylić z niedoborem magnezu - konieczne jest wykonanie badań!
Banany to jedne z najbardziej lubianych owoców. Sięgamy po nie jako deser lub szybką przekąskę, dodajemy do jogurtów i placków. I chociaż są zdrowe, to nie powinniśmy z nimi przesadzać, ani jeść ich we wszystkich miesiącach. Eksperci biją na alarm.
Drgająca powieka, trzęsąca się ręka, brak skupienia i senność – to tylko niektóre z objawów niedoboru potasu. Po czym jeszcze można poznać, że brak nam tego składnika?Niedobory potasu dają objawy, które łatwo dostrzec. Może nie są one zbyt dokuczliwe, ale na dłuższą metę mogą doprowadzić do zaburzeń rytmu serca. Dlatego im wcześniej zostaną rozpoznane, tym lepiej. Na te symptomy zwróć uwagę – mogą świadczyć o hipokaliemii.
Odpowiedni poziom tego składnika mineralnego w organizmie pełni kluczową rolę dla utrzymania równowagi elektrolitowej i prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Jego niedobór może skutkować zwiększonym ciśnieniem krwi i przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia. O jaki pierwiastek chodzi?